De muur is opgetrokken omstreeks 1910 van een oranje rode vormbak steen. Na bijna 100 jaar is de steen inmiddels zwaar vervuild. Dat is duidelijk te zien want uiterlijk heeft het er alle schijn van dat het hier om een zwarte steen gaat. De steen zelf is in halfsteens verband
gemetseld. Waar het hier in deze gevel om gaat is de speklaag. Deze speklaag is opgetrokken
uit kalkzandsteen. Even wat uitleg over kalkzandsteen. In 1904 is in Duitsland een patent voor de fabricage van kalkzandsteen verworven en in dat zelfde jaar is men begonnen met het produceren op kalkzandsteenfabriek 'Arnoud' in Lisse. De productie van kalkzandsteen is in de loop der jaren niet veel verandert. Kalk, zand en een kleine hoeveelheid water worden in de juiste hoeveelheden gemengd. Dit mengsel leid men naar een reactor, waarin ongebluste kalk met water reageert. Daarna wordt het mengsel samengeperst in de gewenste vormen (stenen, blokken of elementen). Vervolgens worden de producten in een autoclaaf gereden. (te vergelijken met een enorme snelkookpan) In de autoclaaf geleid men stoom tot een druk van ongeveer 15 Bar (ca. 200 °C). Bij deze temperatuur vindt een chemische reactie plaats tussen de kalk en siliciumhoudende bestanddelen van het zand en treedt de verharding van het product op.
Of de kalkzandstenen hier verkeerd zijn toegepast, mogelijk niet hard genoeg, of dat we hier met extreme omstandigheden hebben te maken is moeilijk te achter halen. Feit blijft wel dat de kalkzandstenen behoorlijk aan het interen zijn. Mogelijk dat wind, zand en regen voor de begin sporen hebben gezorgd en de vogeltjes nu de rest doen. Vogel liefhebbers weten dat o.a. kippen, duiven en siervogels worden bijgevoerd met kalk. En het lijkt mij duidelijk dat de soortgenoten in het wild daar net zo veel behoefte aan hebben. Zoveel zelfs dat als dit nog even aanhoud het pand niet zou hebben misstaan in de film the Birds van Hitchcock.
Want als we maar lang genoeg wachten zullen de vogels ooit binnen komen. Alhoewel ik mij afvraag of de achter, achter, achter kleinkinderen van Hitchcock dit nog zullen mee maken. Wat ons vooral goed deed is dat na uren van posten in onze goed gecamoufleerde schuilhut we een pimpelmees zo ver hebben weten te krijgen om op de foto te gaan. Kan het niet mooier een heterdaadje, zo zie je maar met geduld kom je tot iets. Nu hoor ik u al denken “ja, ja, ja, dat zal wel” zeker gemaakt met de computer, ik weet hoe het zit en dat is voor u een vraag en voor mij een weet.
En dan zouden we nog bijna de snijvoeg vergeten, of wat daar van over is. Mooi wit van kleur en na 100 jaar is er weinig over van de contouren, maar de voeg zit er nog wel in, een degelijk stukje werk. Een cijfer geven is lastig. In de rariteiten top 10 staat deze muur hoog en denk ik zeker aan het hoogst mogelijke cijfer, qua duurzaamheid is dit ook een topper maar voor de uitstraling moeten we reëel blijven.
Cijfer uitstraling: 6-
Vr gr Rene Lust
Foto Rene Lust
|