Bij de rotonde op de Plantage staan ze al ruim 20 jaar. Een oranje rode gevel met
bonte donkere vlekken, statige huizen met een fris uiterlijk. Maar ook de achter liggende garages zijn van deze stenen opgetrokken. Op het eerste oog is er niets mis met deze steen. Maar de regelmatige lezer van deze rubriek heeft al lang aan deze foto gezien dat er iets niet klopt. (toch!) Want de hier verwerkte strengpers stenen zijn verkeerd om verwerkt. Het duidelijks zie je dat op de kopse kanten van de steen die voorzien zijn van boomschors motief.
Zoals in de vorige uitgave van dit blad aangegeven worden de nerven van de steen nadat ze zijn gesneden aangebracht, op een strek en over het algemeen op de 2 kopse kanten. Op de andere zijde van de strek staat de steen op de productielijn en is de “arme” kant. In deze zijde van de steen zie je dan ook letterlijk de afdrukken van de ondergrond. Kijk maar eens goed naar de steen tussen de 2 koppen met boomschors daar zie je een verticale streep, dit is een afdruk van de ondergrond.
Nu de stenen verwerkt zijn is het niet te achter halen of de stenen voorzien zijn van 1 of 2 generfde koppen. Er zijn absoluut stenen met een niet generfde kop want die zie je in de hoeken door het hele plan heen verwerkt. De grootte vraag blijft natuurlijk hebben de stenen met een generfde kop aan de andere kant wel een schone kop, want als dat zo is dan heeft de metselaar ze eigenlijk dubbel verkeerd om vermetselt. De strek naar de verkeerde kant maar ook nog eens de kop. Kunt u het nog volgen? Maar omdat er hier en daar toch schone koppen zitten mogen we er redelijke wijs van uitgaan dat er niet al te goed over is nagedacht tijdens het verwerken. Maar is dit de metselaar kwalijk te nemen? Nee deze mannen met het edele beroep moeten productie maken en grijpen de stenen voor de hand weg en om dan bij elke steen na te gaan denken dat komt de productie niet ten goede.
Maar door ze te verwerken zoals wij ze nu zijn tegen gekomen heeft hij ons nu wel de ogen doen openen. Want zonder deze generfde koppen was het misschien wel nooit opgevallen.
Vraag blijft natuurlijk wel is dit een bewuste keuze geweest om deze stenen om te keren? Wist men niet beter? Want er is van alles denkbaar. Misschien heeft men door een periode van steen schaarste wel een gedwongen beslissing moeten nemen om de arme kant voor te
verwerken. Of wat denk je van het scenario dat men net voor het verwerken van de laatste steen er achter kwam dat het niet goed was, tja en dan? Slopen? Feit blijft dat de huizen er niet minder door zijn geworden, en misschien is het wel zo, wat niet weet wat niet deert. Maar dat is nu niet meer zo. Want de feiten liggen nu op tafel naar boven gebracht door ons cold case team die in ieder geval na ruim 20 jaar de zaak uit het stof hebben gehaald. En wie weet zit er nu iemand met het schaamrood om de oren dit stuk te lezen of is blij dat hij nu na al die jaren verlost is van de last die hij na aanleiding van dit “misdrijf” met zich heeft mee gesleept.
Hoe het ook zit u zult nooit meer op dezelfde manier de rotonde bij de Plantage over rijden,
En mocht u daar onoverkomelijk problemen mee hebben dan zijn er diversen alternatieve routes.
Ondanks alles cijfer uitstraling 6
(p.s. Toch nog even voor alle duidelijkheid, de muren zijn er niet beter of slechter door
geworden en optisch misschien wel mooier. Stel je voor al die gekunstelde nerven in je gevel,
ik moet er in dit geval niet aan denken)
René Lust
|