Soms bestaat het leven uit toevalligheden. Zo was ik net voor de kerst naar een kerstmarkt in Wijk aan Zee. Je moet wat, maar ik zal u de details over deze “markt” verder besparen. Om van het Hoge Duin naar het “centrum” te lopen is de Zwaanstraat, met al zijn horeca, de meest logische route. Op de een of andere manier had ik de behoefte om door de parallel lopende rustige Odulfstraat te lopen. En dat is maar goed geweest ook, want daar stond hij. Net voor de Odulfkerk de muur van deze week. Een muur opgetrokken uit rode stenen voorzien van een witte stuclaag. Maar wat deze muur zo leuk maakt is dat het stucwerk is aangetast door de tand des tijd. Daar waar het stucwerk loslaat zien we de oorspronkelijke ondergrond voorzichtig verschijnen. In eerdere afleveringen heb ik al eens aangeven dat ik moeite heb met het smeren van producten op onze maagdelijke stenen. Stukadoren van muren is nog altijd minder erg dan verven maar volgens mij nog altijd vragen om onderhoud. Eigenlijk breng je één grootte voeg aan op het metselwerk en voegen hebben nu eenmaal onderhoud nodig. De foto is het levende bewijs, al is het nog zo mooi, het stucwerk laat nu eenmaal los. En zo was het niet bedoeld toen de muur gestukadoord werd. Begrijp me niet verkeerd ik heb niets tegen stukadoors, sterker nog ik ken een aantal zeer aardige. Maar het werk terrein van de stukadoor ligt, volgens mij, in Nederland nu eenmaal binnen. Alle binnen wanden en plafonds weten zij op fantastische wijze strak te maken. Zij hebben vaak de ondankbare taak (het resultaat is wel dankbaar) om alles wat eventueel tijdens de bouw niet recht is gemaakt weer recht te maken. In het buitenland is het stukadoren van muren gemeengoed. Maar daar gebruikt men vaak vuilwerk blokken, derhalve minder erg, als ondergrond. In Nederland hebben we voor de buitengevels nu eenmaal een bakstenen klimaat, gelukkig maar. Echter zijn er steeds meer architecten, denk aan een Piet Boon, die van glad en strak houden. Begrijpelijk dat zij dan voor stukadoren kiezen want het eind resultaat kan super strak zijn. Maar ook bij ronde vormen met een kleine diameter biedt stukadoren uitkomst. Want de lengte van de steen kan soms een beperking zijn om een mooie ronde vorm te krijgen. Overigens kan het verlijmen van stenen ook een goed strak eind resultaat geven. Vooral in combinatie met een strakke strengpers steen en de dunne voeg die de lijm nodig heeft. Ik zal in één van de volgende aflevering aandacht besteden aan het verlijmen van stenen.
Terug naar de muur op de foto. Hoe je het ook wendt of keert het is een plaatje. Zeg maar een muur met een hoog aaibaarheid gehalte. Want hoe gek het ook is een muur in “vervallen” staat komt vertrouwd over.
Zet drie muren op een rij. Eentje met nieuw stucwerk, eentje met mooie gevelstenen en een oudere muur waar het stucwerk van loslaat. Vraag aan 100 mensen welke muur hun voorkeur heeft en ruim 80 zullen zeggen de muur met het los latende stucwerk. In veel restaurants kom je deze muren tegen. Daar wil men natuurlijk een bepaalde sfeer mee oproepen. In mijn beleving iets van vertrouwdheid. Eigenlijk gek want men bootst een muur na die helemaal niet zo sterk is dus helemaal niet te vertrouwen is.
Ik ken zelfs mensen die voor veel geld een stukadoor in huren. Nadat de muur keurig glad en strak is gemaakt hakken zij er weer gaten om het onder liggende metselwerk naar voren te laten komen.
Om hiermee die vertrouwde sfeer op te roepen. Maar andersom kan het ook. Ooit heeft een huis aan de Brederodelaan in Beverwijk een rol gespeeld in een Nederlandse TV serie. Dit huis was zo gezegd het huis van de boeven uit deze serie. Dit huis is voorzien van vele ronde vormen en u raad het al volledig gestukadoord. Een typisch geval van type casting of puur toeval. Iemand heeft toch bedacht dat de boeven bij dit huis pasten. Ik ga er dan ook vanuit dat de “good guys” uit deze serie in een huis met vreselijk mooie stenen woonden. Vraag die bij mij oprijst, hoeveel vervallen stucwerk heeft Sinterklaas dan wel niet aan zijn buitengevel. Als u ook eens anders loopt en een aardige muur tegen komt laat het me weten op rene.lust@bouwcenter.nl.
Tot de volgende muur.
Foto René Lust
Cijfer uitstraling 8
|